STALL HÅNSTA

 

Nötköttsproduktion och hästuppfödning i Uppland. Vår gård ligger 50 minuter från Arlanda och 40 minuter från Uppsala.

 

Kom gärna och besök oss! 

 

 

 

 

 

 

Gården och vår verksamhet

 

Vi bor på Mårtensgården som är en av flera gårdar i byn Hånsta. Hånsta ligger strax utanför Alunda i Uppland. Gården är en släktgård som varit i släktens ägo sedan 1864. Vi är den femte generationen som brukar gården.

 

 

Vilka är vi då? Gården ägs av familjen Jansson som består av Stefan, Lotta, Filip och Linnea. 

 

Semesterbild från Cypern 2007

 

Stefan jobbar som egen företagare på Almunge Kött AB och sköter det mesta på gården tillsammans med sin pappa Gunnar. Lotta är husdjursagronom och jobbar på Svenska Fåravelsförbundet. Hon har även jobbat på handelsstall, stuteri och ridskola och är ansvarig för gårdens hästverksamheten.

 

Hästavel - Vi föder upp svenska varmblodiga ridhästar och welshponnyer i liten skala. 2002 kom det första fölet och sedan har det rullat på. Grunden är exteriört korrekta ston med bra temperament och goda rörelser. Utan ett bra sto är det svårt att få en bra avkomma och vi har försökt att välja stomaterial med omsorg. Vår målsättning är att producera 2-3 fölungar per år. Hästarna går ute i stora kuperade hagar och naturligtvis är vi noga med analyserat foder och avmaskningar. Fölungarna hanteras mycket och blir tidigt vana vid att ledas, bindas upp och att få hovarna lyfta. Våra uppfödningar döps med namn med "spritanknytning" och tillägget "A lot of". 2012 inköptes welsh mountain hingsten Stendyssens Diablo. Nästa år föds det ett halvblodsföl och ett welshföl.

 

 

Nötköttsproduktion - Där finns ett 40-tal köttdjur på gården. Mestadels simmental-, charolaise- och limousinkorsningar med mjölkras i botten. Ungefär hälften av djuren växer upp i lösdrift och går ute i en 19 Ha stor hage med mycket skog året om. Vi skickar mellan 10-15 djur till slakt varje år.

 

 

Växtodling - Till gården hör 25 Ha åker, 11 Ha naturbete och 17 Ha skog. Vi är självförsörjande på grovfoder och odlar även egen havre och korn. Grovfodret tas in både som hö och som ensilage vilket sedan analyserats för att rätt djur skall få rätt kvalitet.

 

 

 

Strax utanför Alunda i Uppland ligger Mårtensgården. Gården har tillhört släkten sedan 1864 och vi är den femte generationen som brukar gården. 

 

 

 

Upstage e. Flemmingh-Shogun** . Foto Jenny Roman